Mentol, inaczej L-mentol, jest organicznym związkiem chemicznym o właściwościach oleistych i przezroczystych. Jest on biały i ma charakterystyczny, orzeźwiający zapach.
Mentol jest ciałem stałym – ma postać bezbarwnych kryształów o charakterystycznym, orzeźwiającym, miętowym zapachu.
Mentol bardzo łatwo rozpuszcza się w 96% etanolu, olejach i parafinie, znacznie trudniej w glicerynie, a w wodzie jest praktycznie nierozpuszczalny.
ZASTOSOWANIE:
- w przemyśle kosmetycznym– mentol jest często używany jako składnik w produktach do pielęgnacji skóry i ust, takich jak balsamy do ust i kremy do twarzy, ponieważ działa jako środek chłodzący i orzeźwiający. Charakterystyczny zapach mentolu jest wykorzystywany podczas wytwarzania kompozycji zapachowych kosmetyków (szamponów, płynów do kąpieli i pod prysznic, chusteczek higienicznych), perfum czy środków czyszczących (płyny do naczyń, środki piorące, płyny do podłóg). Mentol znajduje się często w składzie produktów po opalaniu, które przynoszą ulgę podrażnionej słońcem skórze.
- w przemyśle spożywczym- mentol jest dodawany do gum do żucia, cukierków i innych produktów o smaku miętowym, aby nadać im charakterystyczny, orzeźwiający smak.
- w przemyśle farmaceutycznym- jest on skutecznym środkiem znieczulającym i antyseptycznym co powoduje, że jest składnikiem maści, plastrów, które pomagają złagodzić ból i zapobiegać infekcjom.
- w przemyśle paszowym, Mentol jest dodawany jako dodatek do pasz dla zwierząt, aby poprawić ich właściwości smakowe
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI:
- 250 g
- 500 g
- 1 kg
- 5 kg