Triacetyna, trójacetyna (trioctan glicerolu)
jest trójglicerydem otrzymywanym przez acetylację trzech grup hydroksylowych glicerolu.
Triacetyna ma właściwości hamujące wzrost i rozwój komórek grzybowych. Ma postać bezbarwnej, lepkiej i przejrzystej cieszy. Nie posiada właściwości wybuchowych i utleniających. Trójacetyna ma właściwości humektanta. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznaje triacetynę jako substancję bezpieczną, bardzo rzadko powodującą np. reakcje alergiczne skóry. Triacetyna występuje naturalnie w niewielkich ilościach w nasionach europejskiego trzmieliny i papai. Powszechnie stosowana w żywności, znana jako E1518.
Triacetyna, inaczej zwana trójacetyną, jest ważną komercyjnie substancją chemiczną, która służy do zwiększania elastyczności tworzyw sztucznych, w szczególności w filtrach papierosowych, kapsułkach leków i stałych paliwach rakietowych.
Zastosowanie:
- w przemyśle spożywczym jako: emulgator, substancja utrzymująca wilgoć, składnik gum do żucia czy środek aromatyzujący
- w przemyśle farmaceutycznym: jako nośnik leku.
Ciekawostka: Istnieją badania wskazujące na to, że triacetyna może przyczynić się do hamowania wzrostu komórek glejaka - w branży kosmetycznej: stosowana jest w perfumach czy lakierach do paznokci
- w przemyśle samochodowym: do usprawnienia pracy silników (środek przeciwstukowy) oraz jako dodatek do paliwa
- w medycynie: do leczenia miejscowych infekcji grzybiczych skóry.
DOSTĘPNE POJEMNOŚCI:
- 1 kg
- 5 kg
- 10 kg
- 20 kg