Gliceryna roślinna

Gliceryna roślinna farmaceutyczna – właściwości

Gliceryna roślinna, znana również pod nazwą glicerol, to bezbarwna i bezwonna substancja, szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, medycznym, a nawet w gastronomii. W przeciwieństwie do gliceryny syntetycznej, która pozyskiwana jest pośrednio z benzyny, jej roślinny odpowiednik powstaje z naturalnie występujących tłuszczów, najczęściej z oleju palmowego lub kokosowego. Wśród właściwości gliceryny warto wymienić przede wszystkim:

  • właściwości nawilżające;
  • właściwości natłuszczające;
  • zdolność do utrzymywania odpowiedniej konsystencji kosmetyków i wyrobów cukierniczych;
  • poprawienie elastyczności skóry;
  • wysokie bezpieczeństwo stosowania, również u dzieci (reakcje alergiczne występują niezwykle rzadko).

Dostępne produkty:

Nie wiesz co wybrać?

Skontaktuj się z nami, a my pomożemy wybrać odpowiednie produkty, których właśnie szukasz!